Nedávno jsem slíbila recept na opravdu mňamózní sýrové balíčky pečené na ohýnku, které při výletech do přírody často děláme, takže tady je.

Obrovskou výhodou balíčků je to, že si je nachystáte doma. Na výletě už nemusíte nic připravovat, patlat ani krájet, jsou rychle hotové, nutričně vyvážené a ani hodně žraví kluci po nich nemají hned hlad. A protože láska prochází žaludkem, pro hlavu rodiny přichystejte raději zrovna dva.

Získáte tak plnohodnotný a vydatný oběd bez toho, že byste museli nechat tučnou sumu v restauraci, a ještě si užijete s dětmi pěknou opékačku.

Na balíčky potřebujeme…

Sýr: 100 – 150 g na osobu
Listová zelenina nebo plané byliny: množství na zabalení sýra
Koření: pepř, grilovací koření podle chuti
Pórek, česnek, cibule, hrášek nebo kukuřice – podle chuti a stavu domácích zásob
Alobal: ten jíst nebudeme, poslouží na zabalení balíčků

Každá porce originál

Potřebujeme tolik kusů alobalu, kolik balíčků budeme dělat. Na každý alobal budeme postupně chystat zeleninu,  sýry a koření. Nejdříve si nachystáme  zelené listy, které nám jídlo ochutí, dodají vitamíny a zabrání přilepení sýra k alobalu.

 

Na jaře jsou nejlepší kopřivy, medvědí česnek, špenát, jarní cibulka. Můžeme použít také list vinné révy, čínského zelí, kapusty nebo hlávkového zelí, rokety, čekanky, kedlubnu

Na rozložené listy položíme štědrou porci sýra, aby se z ní člověk najedl. Mně chutná gouda, niva, hermelín, ale stejně dobře využijeme eidam, ementál a jakýkoli jiný tvrdý zrající sýr. Fajnovější sýry nabídnou docela luxusní pochoutku. Můžeme vyzkoušet i sýr kozí. Čerstvé měkké sýry jsou méně vhodné, protože pouštějí syrovátku a je asi lépe je jíst za syrova.

Na porce sýra položíme podle chuti ostatní zeleninu, třeba na kolečka nakrájenou cibuli, česnek, pažitku, ale klidně i kukuřici, hrášek, rajče čerstvé nebo sušené.

Přihodíme snítku bylinek, které jsme našli na zahrádce nebo máme doma- oregáno, rozmarýn, bazalka, saturejka, mateřídouška. Ještě trošku pepře nebo grilovacího koření – a vrhneme se na balení.

Není na tom nic složitého, ale je potřeba balíčky zabalit tak, aby se nerozpadaly a nic z nich pokud možno při pečení neteklo. Ale aby zároveň bylo možno jednoduše je pootevřít a zase zavřít.

U sýrů, které se roztékají, dbejte na to, aby byly balíčky celé zabalené v listech, jinak se vám k alobalu sýr bude lepit. Hotové balíčky naskládáme do plastové dózy a hurá na výlet!

Máme-li v balíčcích kukuřici nebo něco podobně sypkého, raději si s sebou vezmeme i lžíci, aby naše stolování v přírodě mělo trochu úroveň.

A jdeme péct…

Balíčky pečeme na ohýnku. Není nic jednoduššího a nic speciálního k tomu nepotřebujete, takže to určitě zvládnete.
Až se oheň rozhoří a vzniknou nějaké žhavé uhlíky, jednoduše balíčky položíme na ně nebo na kraj ohniště. Je možné péci i na horkém kameni nebo na grilovací mřížce.

Pečení většinou trvá 10 – 20 minut. Záleží na tom, jak horké jsou uhlíky a jestli je balíček na nich nebo vedle nich. Je vhodné občas zkontrolovat, jestli už je sýr upečený. Většinou stačí balíček trochu zmáčknout a zjistit, zda je již sýr správně měkký. Když si stále nejsme jistí, balíček položíme stranou, šikovně jej otevřeme a podíváme se.

Zatímco se balíčky pečou, je dobré opéci si také krajíc chleba, aby bylo co k sýru přikusovat.
A pak přijde ta chvíle, kdy dopečené balíčky otevřete, vyvalí se horká pára plná vůně a vy si konečně můžete začít pochutnávat.

Pokud jste správně zabalili sýr do listů, nic se vám k alobalu nelepí a někdy je dokonce možno celý balíček položit na opečený krajíc chleba. Méně úspěšné balíčky možná budete muset z alobalu trošku dolovat, což ale nic neubírá z jejich vždy výtečné chuti.

Na obrázcích se můžete inspirovat některými našimi balíčky, které jsme v poslední době s dětmi venku v přírodě dělali a jejichž pomíjivost jsme včas stihli zachytit. Většinou ale zmizí dřív, než vytáhnu tablet.