Venkovní aktivita pro celou rodinu – máš pro mě něco?

Jasně, že mám. Nastává čas, kdy nás to táhne ven a s chutí trávíme čas v přírodě. Hlavně děti si volnosti a divočiny umí opravdu užít. Ale přiznejme si – občas by se hodilo něco, co baví také nás. 

Nabízím vám aktivitu, která zaujme  vás i děti, osvěžíte si své zálesácké dovednosti a navrch si skvěle pochutnáte. Už  tušíte, kam mířím? Ano, pojďte si společně uvařit nějakou dobrotu na ohýnku v přírodě.

Už vás slyším, jak mrmláte, že špekáčků a pivka už máte docela dost, a co na to opékání pořád vymýšlet? Možná se vám nechce s sebou na vycházku tahat půlku kuchyně a pak dvě hodiny čekat, než se pořádně rozhoří oheň a jídlo se konečně dá jíst. A do toho krotit hladové děti, které se stále motají kolem ohniště a nemůžete z nich spustit oči.

 

Jestli to tak  cítíte, úplně vám rozumím. Sama mám nepříjemné vzpomínky na pečení chlebových hadů, kdy jsem hladová opékala  hady pro mé děti, umdlévaly mi ruce a hadi ne a ne se dopéci. A co teprve ta úžasně okořeněná krůtí prsa, na které jsem se fakt těšila a nakonec byla tvrdá jako podešev?

Naštěstí tohle už mám za sebou a naše společné vaření s dětmi na ohýnku jde jako na drátku. Poznala jsem, že i s mrňaty za zády to je fajn.  Postupně jsme to vychytali a teď už na ohni uvaříme všechno, co v domácí kuchyni. Občas dokonce rozděláme oheň na sněhu a opékáme jablka a cibule. Prostě jsme tomu vaření na ohni s dětmi úplně propadli.

 


Musím se vám přiznat, že hned jak se v březnu oteplí a zasvítí sluníčko, naše kuchyně je najednou opuštěná a prázdná. Na dvorku máme ohniště a vaříme venku.

A protože jsme mlsouni  a nemáme rádi prefabrikované jídlo plné éček, využíváme široký repertoár zdravých dobrot pro každou příležitost. Používáme různé způsoby přípravy jídla na ohni od těch nejjednodušších, jako je opékání na klacku nebo na plotně, až po některé speciality, například pečení v jílu. Děláme jídla masitá, ale ještě častěji připravujeme jídla bez masa. Vždyť většina receptů jde snadno přizpůsobit i pro vegetariány. 

Přišlo mi škoda, nechat si je všechny jen pro sebe, a proto jsem ty nejlepší zařadila do Ohýnkové kuchařky- první outdoorové kuchařky pro maminky s dětmi. Možná, že se bude hodit i vám. Je to totiž kuchařka, podle které opravdu uvaříte

Součástí kuchařky je také miniherbář jedlých divokých rostlin, který vám poradí, čím si můžete zpestřit a dochutit jídlo přímo na výletě. Zvláště na jaře je opravdu z čeho vybírat. 

Společné vaření na ohýnku má prostě spoustu výhod a je příjemným zpestřením pobytu venku. Neseďte s dětmi doma a vyrazte si společně ven uvařit nějakou dobrotu v kotlíku nebo na kameni.

Jestli si nejste jisti, jak to s dětmi zvládnete, nebo jestli hledáte inspiraci na chutné, zdravé a snadné dobroty na opékačku, protože už špekáčky nechcete ani vidět, Ohýnková kuchařka vám bude tím nejlepším průvodcem.

Na závěr mám pro vás rychlý recept pro speciální příležitosti, například narozeniny vašeho dítěte. Vezměte méně zralý banán a napíchněte jej na zašpičatělý klacek ve tvaru vidlice. Opékejte několik minut, až slupka všude zčerná a změkne. Sundejte z klacku, nechte chvilku vychladnout a oloupejte.

A jestli si chcete opravdu zamlsat a získat nehynoucí obdiv vašich dětí, doneste si s sebou kakaové Pikao v tubě a balení praktické šlehačky ve spreji. Ano, vím že je nezdravá a neekologická, ale narozeniny jsou jen jednou do roka a to je vše povoleno. Vytlačte trochu kakaové pochoutky na banán, postříkejte šlehačkou a úspěch je zaručen.