Chleboví hadi opečení na klacku jsou krásná vzpomínka na naše dětství. Prožijte ji znovu a opečte si hady u táboráčku spolu s dětmi.

Třeba jste to už zkusili a výsledky byly…rozpačité. Na minulém opékání hadů ve skupině maminek zazněly i tyto otázky:

” Co jsme to dávali do toho těsta? Patří tam sůl nebo cukr?”

“Jéje, jak to na ten klacek mám namotat, aby mi to nespadlo?”

“Já už si vůbec nepamatuju, že to pečení trvalo tak dlouho a že mě tak bolely ruce.”

“Fuj, nahoře spálené a uvnitř ještě syrové…”

To mě přivedlo na myšlenku, že bych mohla pomoci maminkám, aby jejich opékání hadů bylo příjemnou zábavou pro všechny a proběhlo v pohodě.

Tady je recept, jak upečete hady dřív, než vám upadnou ruce a děti začnou pojídat těsto za syrova. Další recepty do přírody najdete v Ohýnkové kuchařce, která už je na světě a třeba se bude hodit právě vám.  

 

 

Připravte s dětmi těsto

Základní recept je tento, ale kreativitě se meze nekladou.

300 g mouky (jakákoli, ale těsto musí být pružné, aby z něj šel uválet ohebný váleček).
1/3 balíčku droždí  nebo prášek do pečiva či vinný kámen.
trochu soli
voda nebo mléko
ochucující přísady – semínka, kmín, sezam, vločky, cukr apod. podle chuti

Nechte pracovat děti, ale buďte stále s nimi. Děti nadšeně sypou a míchají, ale zatím nemají odhad potřebného množství surovin. To musíte ohlídat vy.

Smíchejte suché přísady, ale trošku mouky si pro jistotu nechte bokem. Nadrobte droždí. Přidejte vodu či mléko tak,  aby těsto šlo dobře tvarovat – nesmí se drobit ani patlat. Na vyspravení můžete použít odloženou mouku. Vytvarujte bochánek a nechte cca hodinu vykynout.

Toto můžete udělat již doma a na táborák si přenést hotové těsto. S pečičím práškem čekat nemusíte a rovnou se pusťte do válení hadů.

Vytvarujte hady a namotejte je na klacky

Hady můžete tvarovat v ruce a rovnou navíjet na stojící klacek, který přidržujete mezi koleny a druhou rukou jím otáčíte. Malé děti to ale určitě takto nedovedou, a proto jim najděte místo, kde mohou hady vyválet. Klidně ať se posadí a nad mísou ve vzduchu tvoří rukama hada. 

Pamatujte – čím tlustší had, tím déle se bude péct a zkoušet vaši trpělivost. Příliš tlustý had je uvnitř syrový a na povrchu už spálený.  V zájmu hladkého průběhu dbejte na to, aby hadi měli v průměru 1 -1,5 cm.

Malé děti potřebují vždy vaši pomoc s navinutím hada na klacek. Děti vytváří hady všelijaké, ale při pomoci s navíjením je nenápadně upravte, aby se rychleji upekli. Těstem obtočte posledních 25 až 30 cm klacku.

Rozdejte klacky a pečte

Rozdejte klacky s hady dětem a připravte si svaly. S dětmi mladšími 7 let si můžete být jistí, že všechny klacky nakonec skončí ve vašich rukou a hady budete dopékat vy. Děti předškolního věku ještě nejsou dost trpělivé a ani klacek tak dlouho neudrží.

Správně tlustý had se peče cca 15 minut. Hadi příliš tlustí nejsou hotoví ani po půl hodině, kdy již vaše ruce dávno umdlévají. Malý trik pro unavené svaly vám prozradí fotografie. 

Opečte hady ze všech stran dozlatova, nechte je trochu vychladnout a pusťte se do nich. K hadům se výborně hodí sýrové balíčky, které se naštěstí pečou úplně samy. Další recepty a techniky přípravy jídla na ohni najdete v Ohýnkové kuchařce pro maminky s dětmi. Přeji vám dobrou chuť.